Handhygien är jätteviktigt, men hur försiktig du än är kan Du komma att exponeras av förkylningsvirus. Detta gäller samtliga virusinfektioner.

De goda nyheterna är att du inte nödvändigtvis blir sjuk bara för att du kommer i kontakt. Har du ett starkt immunförsvar ökar dina chanser att hålla dig frisk. Se till att jobba på att stärka kroppens motståndskraft. Regelbunden träning, ordentligt med sömn och minimalt med stress är tre viktiga komponenter.

Vad du äter har också stor inverkan. Här kommer några tips på livsmedel som hjälper till att boosta immunförsvaret.

1. Citrusfrukter
Apelsiner och andra citrusfrukter har visat sig motverka virusinfektioner, till och med när du redan insjuknat.

2. Yoghurt
Probiotikan i din yoghurt stärker immunförsvaret och förbättrar tarmfloran. Mest hälsosamt är det naturligtvis om du äter den naturell, gärna med färska eller tinade bär.

3. Vitlök
En klassiker i förkylningssammanhang är vitlöken, en huskur som många tycker fungerar. En studie som publicerats i Clinical Nutrition har också visat att personer som äter vitlök får färre förkylningssymtom.

4. Grönkål
Den näringsproppade grönkålen stärker immunförsvaret och verkar skydda mot såväl virus som bakterieinfektioner. Dessutom innehåller den massor av järn.

5. Honung
Honung har antibakteriella egenskaper och och lindrar halsont. För att ge bästa effekt mot förkylningar ska honungen dock inte vara upphettad, så undvik att söta ditt te med honung om det är förkylningslindring du är ute efter.

6. Ingefära
Ingefära förebygger förkylning.

7. Bär och grönsaker
Bär och grönsaker i allmänhet är rika på antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Förebygg med bra kost så håller Du dig frisk lättare!

Vill Du lära dig mera om kostens och livsstilens betydelse? Hör av dig till oss och få information om våra utbildningar.